Divoké hovězí s aronií
Teď to bude vypadat, že jsem recept odkoukala z finálového dílu letošního Masterchefa. Ale není tomu tak. Hovězí s džemem z aronie už vařím několik let. Vlastně od té doby, kdy jsem uvařila první džem z aronie.
Přiznám se, že natrpklá až svíravá chuť samotné aronie mi nechutná, ale v kombinaci s hovězím se změní v lahůdku.
Co budete na 2 porce potřebovat:
- 300 g hovězího
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- tymián
- nové koření
- bobkový list
- 2-3 lžičky džemu z Aronie
- sůl a pepř
- olej, máslo
- mouka nebo jíška na zahuštění
Hovězí nakrájíme na větší kostky nebo plátky. Zprudka opečeme v rozpáleném kastrolu na trošce oleje. Vyděláme a do hrnce přidáme kousek másla a cibulku. Pozor: hrnec je většinou hodně rozpálený, tak je potřeba pod ním snížit teplotu.
Až cibulka zesklovatí, přidáme nakrájený česnek a po chvilce i tymián a rozdrcené nové koření. To si stačí dát do papírové utěrky a paličkou na maso rozbít. Teď by to mělo u vás krásně vonět. Chvilku ještě restujeme. Cibulku s kořením zalijeme vodou, přidáme bobkový list, sůl, pepř a džem z Aronie. Důkladně rozmícháme a vrátíme kousky masa.
V tuto chvíli bude mít omáčka krásně vínově červenou až fialovou barvu. Nebojte během dušení se změní na hnědou. Dolijeme tolik vody, aby bylo maso celé ponořené a necháme klidně 2 - 3 hodiny dusit na velmi mírném teple. Jen tak aby omáčka trošku pobublávala.
Až je maso úplně měkké, přidáme jíšku na zahuštění, chvíli povaříme a můžeme podávat. My máme dušené hovězí nejraději s rýží.